Forbrukslån til bilkjøp

Forbrukslån til bilkjøp

Forbrukslån kan brukes til så mangt, og du trenger ikke å redegjøre for hva pengene skal brukes til. De fleste husholdninger i dag har et forbrukslån, og bilkjøp er en av de vanligste grunnene for å søke om en slik finansiering. Fordelen er at du slipper å stille med bilen som garanti. Det du imidlertid skal være klar over, er at bankens tar en høyere risiko som gir seg utslag i høyere renter.

  • Forbrukslån uten sikkerhet
  • Ingen sikkerhet – høyere renter
  • Du trenger ikke å redegjøre for hva pengene skal brukes til

Forbrukslån vs. billån

Forbrukslån er som navnet tilsier: et lån til forbruk. Forbruket kan være dagligvarehandel, reiser, kjøp av bil eller annet. Når det gjelder bilkjøp, vil prisen på bilen være avgjørende for valg av type lån. Stor sett er et forbrukslån mest gunstig til små beløp. Rimelige bruktbiler, og reparasjoner av disse, kan med fordel finansieres med et forbrukslån. Her finnes mange tilbydere. De fleste lar deg benytte en lånekalkulator for et estimert overslag.

Billån er et av de vanligste lånene en husstand har, i tillegg til huslån. Skal du kjøpe helt ny bil, eller en nyere bruktbil, vil det lønne seg å søke om et billån. Det er prisen på bilen som avgjør hvorvidt det er mest fordelaktig med et forbrukslån eller et billån – dyr bil – billig lån; billig bil– dyrt lån. Bankene krever at du stiller bilen som sikkerhet for billånet, og kan dermed tilby deg bedre renter og vilkår.

  • Dyr bil – billig lån, Billig bil – dyrt lån
  • Forbrukslån eller billån

Kjøp av bil med lånte penger

Uansett om du velger å helfinansiere eller delfinansiere et bilkjøp, med forbrukslån eller billån, må en huske på at dette er lånte penger. Lånte penger skal tilbakebetales. Derfor lønner det seg å ha kontroll på økonomien og regne ut hvor mye du har råd til å betale i månedlige avdrag. Bruk bankenes lånekalkulator for å tilpasse nedbetalingstid, og følgelig månedlige avdrag, til egen lommebok. Og viktigere enn viktigst: sjekk alle vilkår og betingelser!

Nedbetalingstiden har mye å si for beløpet du må ut med hver måned. Lengre nedbetalingstid betyr lavere månedlig beløp, men mer renter enn avdrag. Kortere nedbetalingstid gir høyere månedlige utgifter, mens avdragsdelen blir større. Når du ser etter lånetilbud, er renten det første som må tas i betraktning. Skal du derimot betale ned lånet veldig raskt, er imidlertid ikke renten så viktig siden rentene da gjelder for en betraktelig forkortet nedbetalingstid. Slik betaler du mer avdrag enn renter.

Vilkår og betingelser

Vilkår og betingelser varierer fra lånetilbyder til lånetilbyder, og alt som står med liten skrift må saumfares med lupe. Renten er en av de viktigste betingelsene. Dernest følger vilkår som nedbetalingstid, fleksibilitet når det gjelder for eksempel muligheten for rentefritak. I motsetning til et vanlig billån, stilles det ingen krav til bilens alder, stand og verdi i forbindelse med et forbrukslån. Låneutsteder setter heller ingen vilkår om for eksempel full kasko på bilen.

  • Nedbetalingstid etter betalingsevne: lengre nedbetalingstid gir lavere månedsbeløp, men du betaler mer rente enn i avdrag
  • Les liten skrift med lupe før du inngår en låneavtale. Alle vilkår og betingelser må leses og forstås.
  • Med et forbrukslån stiller ikke låneutsteder krav til alder, stand eller verdi på bilen.
  • Et forbrukslån stiller ingen krav til kasko på bilen.

Selve søkeprosessen varierer også mellom lånetypene. Vanlige banklån, der personlig eiendel settes i pant, er en møysommelig prosess som tar litt tid. Forbrukslån derimot er en rask og enkel prosess, som ofte gir svar på dagen og utbetaling i løpet av et par virkedager. Som med et vanlig lån, stilles krav til inntekt og at en ikke har betalingsanmerkninger. Det stilles også krav til alder, og en skal ha bodd i Norge en viss tid.

Ikke gå i luksusfellen

Ønsker du å realisere planer, men mangler kapitalen til det? Da kan et forbrukslån være løsningen, slik at du får litt mer økonomisk frihet. Dog gjelder det å ikke ta seg vann over hodet og gå i luksusfellen. Ha kontroll på privatøkonomien og ikke la deg friste til å gjøre unødvendige innkjøp med lånte penger. Utsett heller drømmereisen enn å reise på krita, for plastpenger kan fort bli en dyr affære med uheldig utfall.

Tall fra Finanstilsynet viser at nordmenn har en gjennomsnittlig gjeld på over 300 % av årsinntekt. Gjelden har økt sterk de siste årene. For å synliggjøre nordmenns lånevaner og usikrede gjeld, opprettet Norge i 2019 hele tre nye gjeldsregistre. Dette skal motvirke mislighold av lån og gi et transparent bilde over lånte penger blant norske husholdninger. Som lånekunde kan du selv logge deg inn i gjeldsregisteret og få full oversikt over samlet gjeld og rentenivå.

Sammenlign lånetilbud

Få flere tilbud fra ulike banker før du undertegner lånesøknaden. Slik kan du sammenligne de ulike tilbydernes vilkår. Det er til syvende og sist lommeboken som skriker høyest, så velg det tilbudet som passer din privatøkonomi best. Du kan aldri repetere regnestykket for mye. For å få en mer eller mindre nøyaktig utregning, anbefales å benytte lånekalkulatoren bankene har på sine nettsider. Det finnes også gode nettsider som har saumfart markedet for deg, benytt deg av det!